Ilmastonmuutoksella ajetaan ydinvoimaa ja kasvisruokaa. Päivi Mattilan mukaan kasvisruokaan siirtyminen hillitsisi ilmastonmuutosta. Vegaanit ja eläinoikeusliike hurraavat. Lihansyöjät voidaan tuomita muillakin argumenteilla kuin terveys ja eläinten kärsimys.
Kevyemmän, kasvispainottoisen ruoan terveysvaikutukset ovat eittämättömät. Keskustelussa unohdetaan kuitenkin ihmisen olevan luonnostaan kaikkiruokainen. Liha on kuulunut ruokavalioomme vuosimiljoonia. Olemme osa ravintoketjua.
Onko kasvisruokaan siirtymistä vaadittaessa mietitty mitä muita vaikutuksia sillä voisi olla, paitsi että suolisto, eläimet ja maapallo pelastuvat? Mistä lisää peltotilaa? Miten karjankasvattajat siirtyisivät viljelijöiksi? Teollisuusmaiden lähiruokaan tarvittaisiin suuret määrät tukiaisia. Kehitysmaat eivät pääsisi niiden markkinoille. Miten kasvisten saanti turvattaisiin, jos tuonti loppuisi? Mitä aasialaiset söisivät jos luopuvat riisistä? Miten heille sanotaan että lihaa ei saa syödä vaikka ovat juuri saavuttaneet elintason joka sen mahdollistaa? Ruokakriisistä voisi tulla pysyvä.
Mitä karjalle tapahtuisi? Joukkoteurastus vai ihmisestä vieroittaminen ja vapaa laiduntaminen? Monet karjarodut eivät pärjäisi luonnossa. Ne kuolisivat sukupuuttoon. Vai pidettäisiinko karjaa lemmikkinä tai elävänä muistona raavaasta lihansyöjämenneisyydestämme?
Radikaalilla ruokavalion muutoksella voisi olla myös vaikutuksia meihin. Jos liha on kuulunut ruokavalioomme jo vuosimiljoonia, siitä kokonaan ja yhtäkkisesti luopumisella voi olla pitkällä tähtäyksellä odottamattomia seurauksia.
Ennen kuin tälläisiä radikaaleja muutoksia aletaan ajamaan agrobisneksen uusin tuulin, pakottein tai vegaanimiliisein, on syytä tutkailla niiden seurauksia, jottei syöksytä suohon kuten biopolttoaineissa. Ilmastonmuutosta hillitessämme meidän on syytä hillitä myös itsemme eikä syöksyä suin päin tieteisfantasiaan.
Churrasco, eli vegaanin painajainen: Naudan ulkofilettä lihavarrasateriana etelä-brasilialaisittain
No comments:
Post a Comment