Nov 14, 2012

Tuulivoiman vastustaminen on vastuutonta nimbyilyä

Jukka Tiainen vastusti tuulivoimaloita vedoten mm. ”suomalaisen sielunmaiseman” pilaamiseen (HS 10.11.). 
   
Jotkut näyttävät kokevan kaikille yhteisen maiseman omakseen. Oma tila ei rajoitukaan enää pihapiiriin, vaan saattaa kattaa koko lähiympäristön kymmenien kilo­metrien säteellä. Reviiri levite­tään mahdollisimman laajalle alueelle, aina subjektiivisiin sfääreihin, kuten maisemaan, eikä sen sallita muuttuvan.  ”Suomalainen sielunmaisema” on tässä keskustelussa kuitenkin uutta.

Maan yksi­tyisomistuksen merkitys on kasvanut yhdessä lisääntyvän individualismin, MINÄ-MINÄ-MINÄ-kulttuurin kans­sa. Mikään ei saa haitata tai häiritä. Yleinen etu, kehitys, edistys, ilmastonmuutos, tms. ohitetaan. Tuuli­voiman vastustajat eivät mainitse ilmastonmuutosta tai puhdasta ja uusiutuvaa energi­aa diskurssissaan. ”Oman” maiseman koskemattomuus on tärkeämpää. Ei myönnetä vastustettavan tuulivoimaloita sinänsä, kunhan ne rakennetaan jonnekin muualle.

Nimby-tapauksissa vedotaan aina luontoon ja ympäristöön, olivat hanke, sen sijanti ja vaikutukset mitkä tahan­sa. Itsekkyys peitetään ekologisen sanoman taakse. Luonto välineelliste­tään oman edun tavoittelun työkaluksi. Kartoil­ta haetaan kaikki mahdolliset esteet hankkeen toteut­tamiselle ja sen kuvitellut seuraukset leviävät aina kauas, jopa ”satojen neliökilometrien alueelle”. Jos taas pelkästään luonto ei riitä, ve­dotaan taloudellisiin haittoihin, kuten matkailun vähenemiseen.

Nimbyilijöiden mukaan mitään ei saisi rakentaa mihinkään, lähelle ke­tään, tai ainakaan MINUN ympäristö­öni. Ei haluta vesi-, ydin-, bio-, eikä tuulivoimaloita ja kivihiilestä pitää luopua, mutta sähköä pitää saada seinästä. Kohtaammekin lähes matemaattisen ongelman.

Onko kasvaneen individualismin myötä kadotettu yleisen edun taju? Ilmastonmuutoksen torjunta ja kestävien energiaratkaisujen käyttöönotto vaativat uhrauksia kaikilta.


5 comments:

  1. Tuulivoimatuet uusjakoon.

    Jospa selvittäisitte kuinka paljon saasteita saadaan aikaiseksi, kun teräkset velmistetaan esi. Kiinassa. Itse tuulivoimala kootaan vaikka Etelä Koreassa ja rahdataan laivoilla suomeen.
    Eu todellakaan ole ympäristö ystävällistä.
    Maisemien pilaaminen ei rajoitu yksinomaan voimaloiden vaatiman alueen raiskaukseen. Lisäksi tulevat siirtolinjat ja huolto tiet.

    Ympäristöharhailujen lopettamiseksi tulisi juuri nyt tuulivoiman rakentamiseen tuhlattavien 60 miljoonan sekä kaikkien sähkönkuluttajien maksaman 200 miljoonan euron vuotuiset tuet lopettaa tyystin. Tämä on sitä vihreän vallankumouksen harjoittamaa talous- ja ympäristöpolitiikkaa, jonka talousmalli on tuotu entisestä Neuvostoliitosta. Nämä rahat voisi jatkossa napata niistä Kreikan ja muiden tuhlareiden EU-tukiaisista.
    Maalämpöä rakennetaan nyt melko reippaasti. Mainituilla 260 miljoonalla eurolla vuodessa valtio voisi tulevan kymmenen vuoden kuluessa lahjoittaa kaikkiin noin 200 000 öljy- ja maakaasulämmitteiseen pientaloon Suomessa maalämpölaitteistot, ja omistajan osaksi jäisi vain reikien poraus maahan, jonka hinta on nelisen tonnia reikä. Tästäkin saisi osan verottajalta kotitalousvähennyksenä ja tuottavaa työtä ja toimeentuloa riittäisi vuosikausiksi ja se toisi mukanaan myös huolto- ja kunnossapitotyötä.
    Kun kaikki olisi valmista, niin lähes 3 000 euron öljylasku vuodessa vaihtuisi näissä pientaloissa 600 euron sähkö- ja huoltolaskuun. Öljyä Suomessa säästyisi vuosittain noin 450 000 tonnia ja hiilidioksidipäästöjä samaa vauhtia.
    Öljyeuroja öljylämmittäjiltä säästyisi vuosittain yhteensä noin 520 miljoonaa euroa, ja lisääntynyt sähkön käyttö maksaisi heille vain 120 miljoonaa! Suomen tuulivoimarakentaminen ei säästä litraakaan öljyä vuodessa. Olisihan se todellinen talous- ja ympäristöhaaste tulevaisuuteen, ja EU:n ympäristöporukoille voisimme näin myös näyttää närhen munat.
    Sähköt löytyisivät Kemijoesta rakentamalla Vuotoksen allas sekä pari kunnon tulvasuoja-allasta Ounasjoelle ja voimalaitokset vain näiden altaiden yhteyteen sekä lisätehoja Kemijokivarren laitoksiin. Kemijoki Oy:llä on ollut suunnitelmat ja rahoitus valmiina jo 30 vuotta, mutta nämä meidän poliittiset ympäristöharhailijat ovat rakennustyön estäneet.
    Herätkäähän myös siellä Helsingissä! Tehän saatte lähes 10 prosenttia Kemijoen vuotuisesta sähköstä osakashintaan 0,9 senttiä kilowattitunti, joka sähköenergia yllä olevan esityksen myötä lisääntyisi reilut 20 prosenttia vuodessa!

    ReplyDelete
  2. Kiitos kommentista. Päästöjen vähentämiseksi joudumme valitettavasti ottamaan kaikki mahdolliset energiamuodot käyttöömme, aina uusiutuvista ydinvoimaan.

    ReplyDelete
  3. Tuulivoiman lisäksi nyt vastustetaan myös aurinkokeräimiä!

    ReplyDelete
  4. Mistäköhän löytäisi maanomistajan, jonka omistamalla maa-alueella olisi sen verran lääniä, että saisi esimerkiksi säteeltään tollasen 2-3 km suoja-alueen tuulimyllyn ympärille jäämän oman tontin rajojen sisäpuolelle. Kyllähän niitä on, mutta ei kai sitä omaa tonttia nyt melualueeksi haluta raiskata. Mieluummin haitoista kärsiköön naapuri-maanomistajat ja -asukkaat...

    ReplyDelete
  5. Tutkimusten mukaan meluhaitoista kärsivät ne, joiden mielestä ilmastonmuutos ei ole ihmisen aiheuttama, ja jotka jo valmiiksi vastustavat tuulivoimaa ja muita uusiutuvia, vannoen esim. ydinvoiman nimeen.

    ReplyDelete