Oct 30, 2011

TUULIVOIMANIMBYILYÄ KEMIJÄRVELLÄ

Toni Eerola

Toimittaja Petteri Holman ansiokas artikkeli tuulivoimaloiden vastustajista Kemijärven Joutsijärvellä (Lapin Kansa 19.10.2911) toi esiin Lapin energiakeskusteluun liittyvän nimby (not in my backyard – ei minun pihalleni)-ilmiön. Lukiessani tuulivoimaloiden vastustajien haastattelua hämmästyin siitä, miten heidän argumenttinsa muistuttavat niin uraanikaivosten-, ydinvoimaloiden-, kuin vammaisten asuntoiloittenkin vastustajien väitteitä. Tätä universaalia argumentointia voidaan kutsua nimby-puheeksi, joka toistuu paikkakunnasta tai vastustuksen kohteesta riippumatta aina samanlaisena koko maassa. Puheessa ovat aina samat elementit, kuten maiseman-, elinkeinojen-, kulttuuriarvojen-,  luonnon- ja matkailun tuhoutuminen, tiedon pimittäminen (salaliittoteoriat) ja voittojen kääriminen vieraiden tahojen taskuihin, oli kyse minkälaisesta hankkeesta tahansa. Onkin vain ajan kysmys, milloin joku kertoo löytäneensä vielä jonkun ”harvinaisen” lajin Untamovaaralta, jonne tuulivoimaloita kaavaillaan.

Näille yleensä vähemmistöön jääville vastustajille ”maisema” näyttää olevan erityisen tärkeä. Maiseman kokeminen on kuitenkin yksilöllinen makuasia. Tuulimyllyt eivät ole pilanneet maisemaa tai vähentäneet matkailua missään. Päinvastoin. Kauas näkyvät tuulivoimalat ovat edistyksellinen merkki puhtaasta ja uusiutuvista energiasta. Tämän vastustajat näyttävät tyystin unohtavan. Ei tuulivoimaloita huvikseen tai ketään kiusatakseen pystytetä. Niitä kannattaa pystyttää sinne missä tulee ja on infrastruktuuria sähkön siirtoon. Ne voidaan myös sulauttaa maastoon ja maisemaan, kuten on jo ehdotettu.

Kun matkailija näkee tuulivoimaloita, hän tietää, että täällä kunnioitetaan ympäristöä ja vähennetään hiilidioksidipäästöjä. Siinä mielessä ne ovat itse asiassa matkailuvaltti. Siksi ne sopivat mitä erinomaisimmin Lappiin, joka markkinoi itseään puhtaalla luonnolla. Jos edes uraanikaivokset eivät ole haitanneet matkailua missään päin maailmaa, miten sen tekisivät tuulivoimalat? Tämän voisivat vastustajatkin ottaa huomioon, sen sijaan että tarrautuisivat itsekkäästi omiin, subjektiivisiin arvoihinsa, maisemaansa ja hatusta temmattuihin argumentteihinsa. Maisema ja ilmastonmuutos ovat meille kaikille yhteisiä asioita.





No comments:

Post a Comment